24 September, 2012

Contact Lens Tiruan??

                            

Nak story ni..semalam tgk berita Buletin Utama kt TV3..ada lak berita pasal Contact Lens tiruan.. tertarik menarik lak ngan isu ni kan.. bahaya tue..terus call my sis angah suh dia jgn beli yg kat online yg murah2 tu..sbb ada yg terkena dah..mata rosak..leh buta pon..

Lens sbenarnya untuk membantu bg seseapa yg rabun kan..tp skarang ni da menjadi trend untuk tujuan kosmetik..mcm2 warna..mcm2 design..

ishh..nak cantik nye pasal kn..sume pn tibai (aku pn suke kalau leh dpt brg murah beb)..yela..dr mata coklat..tetiba leh jadi hijau (ni nk jd minah arab kot) leh jadi biru (terus jd minah salleh) jd kelabu..(miaw miaw...) kalau merah (jdik vampire kot cm bella) hihihi ..ada lens tu dr mata yg itam kt dlm tu dr kecik leh jd besar..cam kat bawah ni ..
ha lens ni cantik (ke sbb org die yg cantik..kalu aku pakai konfem xcantik cm die ni.keke..)

cam SCARY  je lens cani..
 
Bukan ape..kiter2 ni kn mmg suke brg2 murah..so balun jela..tp xramai yg sedar ..brg yg dipakai tu sebenarnya ori atau tiruan yg leh menyebabkan kerosakan mata..ha kau..dr leh tgk tetibe buta mcm kt bawah ni..ishh..mintak jauhkan la..

ni akibat pakai lens tiruan..OMG (ni mesti xjage betul la ni kn..bawak tido kot) aish..mintak jauh la..

aku ni mmg kaki shopping online..walaupun tak beli lens..tp mmg byk sbenarnya lens2 murah kononye dr Korea/Japan..tp mesti tiruan kot sbb murah lain mcm je..

Honestly.. before this aku ni penah beli lens warna2 ni..(beli kt kedai cermin mata k)...tp hampeh la..nk masuk lens tu payah bonar..langsung ke t0ng sampah la jawabnye..haha..pastu tak try2 da..susah la..aku respek la sape yg leh pakai lens..ade tu xyah tgk cermin pn..tup2 da masuk da..

ok2..bebel pjg lak aku kn..cuma nk pesan2 la pada sesape yg suka pakai lens warna2 ni..kalau boleh jgn la beli kt pasar2 mlm..ke online yg murah2 tu kan..bkn ape mata ni penting cuba mata xde..xsusah ke..kalau nak pakai..beli la kt kedai2 cermin mata cm brand acuvue ..freshlook tu kan..biar mahal sket asal terjamin kan..nk cantik pn ada batas kan..miaw miaw..hehe ...

p/s: pas update psal lens ni..aku dpt feedback from one of my friend kt fb. cik dya ini view die.. 

*luahan hati pemakai lens tegarrrr...(copy paste from fb..hehe..kn senang..)
 
sape tiru sape, aku sendiri x pasti. hahaha. basically, aku pakai lens since 2004. mule2, beli dri opto. tp maken lame maken rase xmampu. spsg
rm60 utk 3bulan. itu dulu laa. skrg ni xsure dh brape. coz since then aku dh stat beli yg taiwan n korea punye. rm60 utk 5-6psg. n evry pair tu, setah0n lifespan die! alhamdulillah xde ape2 isu setakat nih. bukan nk kate lens dorg tu bahaye ke ape. but individually, ko rase sendri selese ke x beli pakai lens. in case ko rase xslese ke, blur2 ke, cpt2lah bukak lens tu. jgn tggu sampai melarat baru nk amek action. kalo rase lens tu x seswai, prefer pade pakar lg baek. n u kn0w wut, level rab0n aku dari skolah menengah sampai ke hari ini maintain x berubah. ade org kate sebab pakai lens. tp, aku p0n x pasti. hihih. yg penting, kite berikan yg terbaek utk diri kite. ecehhhhh~


tq cik dya for the feedback..yela..sy xde pengalaman..pade sesape yg ade experience lebih tau kn condition nye..marila sharing2 pada yg ada pendapat lain tu kan..diharap takde pemakai lens yg marah @ terasa ati dgn ape yg ditulis diatas..anggap je skadar perkongsian isu2 yg mugkin terjadi pada kita @ org2 terdekat.. peace~! ^-^

1 ulasan:

  1. SeOrang yang ingin menggapai kejayaan melalui imaginasi
    perlu lebih pandai mengawal emOsi.

    Dari Abdullah Al-Asbahani.
    Dari Abu Nashr.
    Dari Abu Abdillah (yang mengatakan bahawa pernah mendengar Imam As Syafi'e
    berkata:
    Tumpukan wang dapat membuat orang-orang
    yang sebelumnya membisu menjadi banyak berkata-kata.
    Hati mereka tidak pernah mengenali kelebihan orang lain,
    dan tidak tahu darjat kemuliaan mereka sendiri.

    BalasPadam

aku hargai setiap kata-katamu..terima kasih ^-^